Allmänna frågor

Här kan du läsa svar på allmänna frågor om hud och hudvård.

Kan jag bli beroende av krämer?

Fäll ner

Nej, huden kan inte skapa ett beroende av olika krämer. När man använder hudkräm återställer man dess balans och huden blir mjuk och skön. Om man sedan slutar att använda produkten kan huden plötsligt upplevas som torrare och mindre elastisk. Det är denna skillnad som uppfattas som ett beroende men huden återgår endast tillbaka till sitt ursprungliga tillstånd.

Ska jag alltid använda produkter för torr hud om jag har torr hud ibland?

Fäll ner

Försök att anpassa dina produkter efter hudens nuvarande kondition. Eftersom huden förändras beroende på olika faktorer så som årstider, ålder, kost och stress, är det normalt att byta produkter under vissa perioder.

Varför använder man ansiktsvatten?

Fäll ner

Ett ansiktsvatten används för att ta bort rester av orenheter, som kan finnas kvar efter tidigare rengöring, samt för återfuktning och förberedning av huden inför kommande kräm. Det finns olika typer av ansiktsvatten, med olika effekter för t ex torr hy eller normal till blandad hy.

Varför behöver jag hudkräm?

Fäll ner

Huden, speciellt den i ansiktet, utsätts dagligen för påfrestningar som kan skapa obalans. Värme, kyla, vind, föroreningar och torr inomhusluft kan göra huden torr och vi kan då behöva kompensera med en fruktkräm. När vi rengör huden från smink eller när vi duschar, tar man bort orenheter, men även hudens egna fetter, de kan vi då behöva ersätta med kräm.

Varför ska man använda en ögonkräm?

Fäll ner

Huden runt ögonen är tunnare och mer känslig än den övriga huden i ansiktet, därför finns det speciella produkter utvecklade. En ögonkräm är ofta utvecklad för att skydda den känsliga huden, och förebygga fina linjer som ofta uppkommer runt ögonen. Vanliga ansiktskräm är i regel för ”tunga” och absorberas sämre av den tunna huden runt ögonen.