Inskickade frågorInskickade frågor

Här kan du läsa svar på vanligt förekommande frågor
om hud och hudvård och våra produkter.

Är det skadligt för huden att använda för mycket peeling?

Fäll ner

Idag finns det många olika typer av peeling där storleken på de peelande kornen är den största avgörande skillnaden. Du kan t ex använda en peelande rengöring varje dag eftersom kornen är så otroligt små men endast peela med en annan max en gång i veckan.

Till din fråga, ja det kan vara skadligt eller mindre bra att peela huden för mycket och ofta. Hudcellerna byts ut ungefär var 30:e dag, det innebär om vi ska peela oss var och varannan dag kommer vi inte längre bara ta bort de döda utan även de levande cellerna. Resultatet blir oftast rodnader och små ytliga rivsår, vilket senare kan leda till att huden blir känslig.

Hur vet du då vilken peeling som passar dig? Mitt råd är att peelingen ska kännas men absolut inte göra ont. Kornen ska vara kännbara men inte mycket mer. Har du känslig hud skulle jag avråda från att peela helt, gör istället en peelingmask av havregryn, lite olja eller örtte.

Huden behöver mycket fukt betyder det att jag ska dricka mer vatten?

Fäll ner

Du bör tillföra kroppen ungefär 1,5-2 liter vatten per dag. Fast det beror mycket på hur pass fysiskt aktiv du är. Ju mer du tränar desto mer ska du självklart dricka. När det gäller huden så behöver den fukt som du säger men tyvärr så kan vi inte tillföra hela behovet inifrån, tänk vad billigt och smidigt det skulle vara. Det går bara till en viss gräns. Huden påverkas väldigt mycket av yttre faktorer som sol, vind, stress och torr inomhus luft. Så även om vi har en bra balans inuti så kanske solen torkar ut utifrån. Utöver fukten behöver huden en hel del fett också, samma sak gäller här att vi inte kan tillföra allt via födan. Ofta måste man hjälpa huden på traven.

Hur verkar en nattkräm jämfört med en dagkräm?

Fäll ner

Hur krämen verkar beror helt på vad den innehåller, och också vilken hudtyp den är anpassad för. Oftast utnyttjar man tillfället att tillföra huden mer fukt och fett på natten, eftersom vi då tillbringar tiden i sängen och inte ute bland folk. I nattkrämer ingår ofta vegetabiliska oljor, vitaminer, ceramider och andra ingredienser som stärker huden och hjälper den att återställa sin naturliga skyddsbarriär.

Sedan är också det sensoriska viktigt hos en nattkräm, själva upplevelsen av krämen och känslan på huden när man vaknar. Vi vill väl alla vakna utvilade med en silkesmjuk och elastisk hud, så att det verkligen känns att nattkrämen har gjort nytta medan vi sovit.

Jag har stora porer, kan jag göra dem mindre och stänga igen dem utifrån?

Fäll ner

Det här en väldigt intressant fråga för det råder nämligen lite oklarheter i betydelsen porer. Så här ligger det till; rent anatomiskt så är de porer som vi så ofta pratar om, inte några porer utan hårfolliklar d.v.s. hårsäckar. Nu tänker du säkert att ”jag har inget hår på näsan eller kinderna”. Men vi har faktiskt i stort sett hårfolliklar på hela kroppen men varje hårsäck behöver inte ha ett växande hårstrå eller en tillhörande talgkörtel. De flesta talgkörtlar finns i ansiktet, ryggen, axlar och på bröstet.

Många vill minska sina porer för att de inte trivs med att ha små gropar i huden, men att stänga igen dem är inte så bra. Det vi gör om vi helt försluter öppningen är att vi stänger inne sebumet som då inte har någonstans att ta vägen. Sebum eller talg fungerar som en naturlig kräm på huden och skyddar mot en del yttre påfrestningar som kyla och vissa mikroorganismer. Dina porer har den storleken dom har och du kan tyvärr inte med olika produkter stänga eller minska dem. Du kan möjligtvis få en temporär sammandragning av huden kring poröppningen då huden kyls med tex kallt vatten eller alkoholhaltiga produkter. Eftersom pormaskar ger intrycket av att man har större porer är en portömning det bästa tipset jag kan ge.

Jag vaknar med svullna ögon. Hjälp mig!

Fäll ner

När vi har sovit dåligt eller är allmänt trötta slappnar musklerna av i hela kroppen. Det här gäller även för muskulaturen runt ögonen, därtill kommer också att huden kring ögonen är väldigt tunn, 0,5 mm jämfört med andra delar som är 2 mm tjock. Samtidigt är huden vid ögonen mycket elastisk och relativt löst fäst i bindväven och muskulaturen underifrån. Det här gör att förslappning av muskulaturen syns extra mycket här och resultatet blir då dessa tråkiga påsar.

Åldern gör också sitt till, bindväven förlorar sin elasticitet och det här syns tydligast kring ögonen. Påsar under ögonen har vi i hög grad fått i arv av våra föräldrar men vi kan ändå påverka en liten del.

Tänk på att inte slita i huden under eller runt ögonen. Var försiktig när du tvättar ansiktet och är du trött skölj ögonen istället för att gnugga dem varje morgon och kväll. Det är inte för intet som det står på ögonprodukter att man varsamt ska applicera krämen. Jag skulle också ge som råd att motionera för att få igång cirkulation och ställ din ögonkräm svalt, kanske vid ett fönster (inte i kylskåp vilket är för kallt, minimum 15 grader). Svalkan ger en skön känsla.

Min hud är fet men med torra partier. Har jag torr eller fet hy?

Fäll ner

Jag skulle säga att du har blandhy för tillfället och att du förmodligen drar åt det fetare hållet normalt men att du ska behandla huden som om den var torr. Låter kanske krångligt men jag ska försöka förklara.

Det är vanligt förekommande att den som har fet hy också har torra partier. Ofta beror det på att de felbehandlat huden med fel produkter. Det är inte ovanligt att man använder alldeles för starkt uttorkande produkter för att man så gärna vill bli av med överskottet av fett på hudytan. Tyvärr blir effekten oftast inte det som önskats. Huden blir torr på ytan men fet under. De torra partierna bildar nästan ett lock och orenheter är vanligt i dessa områden. Behandla alltid det torra först och sedan det feta.

När du vet hur du ska göra kan det kännas mindre kul att behöva köpa produkter för varje hudtyp. Men det behövs inte alltid göras, ta bara en mindre mängd kräm på de fetare partierna eller använd endast ett återfuktande ansiktsvatten. När det gäller rengöring bör du använda en för torr hy men välj då kanske en skummandet tvätt istället för rengöringsmjölk, som ofta ger en lättare efterkänsla.

Mina skäggstrån växer inåt och det kliar när jag rakat mig. Vad kan jag göra åt det?

Fäll ner

Jag börjar med ett enkelt svar på din andra fråga, varför det kan klia när du rakat dig. Om det är som du säger att det kliar direkt efter rakning beror det med största sannolikhet på att du är torr och huden stramar. Använd en återfuktande After Shave eller en ansiktskräm efter rakningen så kommer du med all säkerhet att känna skillnad.

När det gäller dina inåtväxta hårstrån så är det bästa tipset att skölja huden med varmt vatten innan rakningen och raka sedan medhårs. Det varma vattnet gör att huden blir mjukare och hårstråna ligger i sin rätta position.

När vi fryser drar hårresarmuskeln ihop sig och samtidigt ställer sig håren upp, hårsäcken är nämligen förbunden med denna muskel. Hårstrået ändrar då sin position och därmed också vart rakhyveln träffar hårstrået. Snittytan kommer på fel ställe vilket gör att stråna lättare växer under huden. Du kan även peela huden i förebyggande syfte, det gör nämligen att hårstråna lättare kommer fram. Rakar du mothårs kan det irritera hårsäcken och du får små röda prickar.

Vad är det för skillnad på serum och kräm? Behöver jag båda?

Fäll ner

Ett serum i kosmetikvärlden är en produkt som är tunnflytande eller lätt geléartad i konsistensen. Den innehåller oftast en låg fetthalt eller inget fett alls. Syftet är att förstärka effekten av din dagkräm och/eller nattkräm. Många undrar varför inte en dag eller nattkräm ensam kan ha samma effekt och att det känns onödigt med ytterligare en produkt. Jag kan förklara och även försvara varför man väljer att använda ett serum.

I vanliga krämer är det svårt att använda många olika aktiva ämnen och även stora mängder utav dem. Krämen kommer då att tappa lite av sina sensoriska egenskaper (känslan på huden). För att lösa det problemet använder man ett serum som förstärkare.

Serumet kan innehålla de aktiva ämnen som redan finns i dag- eller nattkrämen men även andra aktiva ämnen. Applicerar du serumet under dina andra krämer påverkas därför känslan endast minimalt eftersom fetthalten är mycket låg eller obefintlig. Kombinationen serum plus kräm ger ökad effekt, men med samma sköna känsla som med enbart kräm.

Vad är egentligen en pormask och hur blir jag av med dem?

Fäll ner

Pormask eller komedon som det också heter finns i de flesta ansikten, på ryggar eller bröst. Dessa svarta ”pluggar” skapas i talgkörtelns utförsgång och består av hudceller och talg som blir mörkfärgade genom oxidation, alltså vid kontakt med syre. Talgkörteln bildar ständigt talg som smörjer hudytan men av någon anledning så fastnar blandningen i utförsgången.

Bästa sättet att bli av med pormaskar är att klämma ut dem. Detta ska endast göras av en utbildad hudterapeut, men kan du ändå inte hålla fingrarna i styr så bör du först värma huden med ångbad så att öppningen vidgas lite. Använd absolut inte naglarna, de ger med all sannolikhet ärr, använd istället bomull eller papper runt fingrarna och glöm inte att tvätta händer och ansiktet innan och efter ”ingreppet”. Ansiktshygienen kan också vara en bidragande faktor till uppkomsten av pormaskar. Tvätta därför alltid ansiktet varje dag med en rengöring anpassad för din hudtyp.

Du kan även använda speciella pormaskplåster för att ta bort en del pormaskarna. Vissa hävdar att en peeling också skulle vara effektivt men det är inget jag stödjer. Pormaskarna sitter oftast för djupt för att en peeling ska kunna få upp dem. Till skillnad från pormaskar är finnar slutna och ska därför aldrig klämmas på, inte ens av en hudterapeut.

Vad är mörka ringar under ögonen och är det sant att man får dem när man sover mindre?

Fäll ner

Mörka ringar under ögonen är väldigt vanligt och beror på att huden runt ögonen är extremt tunn, och de små tunna blodkärlen, kapillärerna, som löper lite längre ner i vävnaden syns därför igenom huden som en blåaktig skugga. Mörka ringar är ärftligt och beror mycket på hudens struktur och hur kapillärerna ser ut. Näringsbrist och vissa sjukdomstillstånd anses också kunna ge mörka ringar under ögonen.

Det är en väldigt vanlig uppfattning att mörka ringar orsakas av att man sover för lite. Men tyvärr är det inte så enkelt att man kan sova bort ringarna, eftersom de ju till stor del beror på ärftliga orsaker. Många upplever dock att ringarna blir värre när man sover för lite, och det beror snarare på att man blir blek, och blekheten gör att de mörka ringarna framträder tydligare.

Vad ska jag äta för att få mer lyster i huden?

Fäll ner

Vad menar vi egentligen med lyster och finns det något enkelt ”recept”. För mig är definitionen på lyster en frisk och hälsosam hud som nästan strålar. Den ser helt enkelt ut att må bra. Motsatsen skulle då vara grå, glåmig, livlös och dyster hud. Men jag anser att mycket faktiskt handlar om utstrålningen inifrån, alltså självkänslan.

När det gäller receptet skulle jag säga att nyckelordet är balans. Det bästa är att äta en allsidig kost med mycket frukt och grönt som innehåller naturliga vitaminer och mineraler. Dina varma mål ska följa tallriksmodellen och du bör äta regelbundet (5-6 gånger per dag) och glöm inte att dricka vatten. Och framförallt, älska dig själv! Undvik rökning, stress, alkohol och sömnbrist. Här har du ditt paket av lyster. Låter kanske självklart och lätt men är ändå så svårt att uppnå.