Ingredienslista (enligt INCI)

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X

A

Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer

Stabiliserar och höjer viskositet på t.ex. emulsioner

Alcohol Denat.

Denaturerad etanol. Har sammandragande och bakteriedödande effekt.

Allantoin

Utvinns från en specifik ört eller tillverkas på syntetisk väg och sägs ha lugnande och irritationshämmande egenskaper.

Aluminum Chlorohydrate

Sammandragande effekt på huden samt minskar utsöndringen av t.ex. svett.

Aminomethyl Propanol

Justerar pH.

Aminosyror

Ämnen som finns naturligt i kroppen och som utgör beståndsdelarna i proteiner och peptider. I huden finns fria aminosyror som hjälper till att binda fukt.

Aqua

Vatten

Ascorbic Acid

Vitamin C, som är en viktig antioxidant.

Ascorbyl Palmitate

En mer fettlöslig form av vitamin C, som fungerar som antioxidant.

Tillbaka upp

B

Barriärfunktion

Hudens barriärfunktion skyddar kroppens inre mot yttre skadliga ämnen som mikroorganismer, kemikalier etc. Det är hornlagret (det yttersta hudlagret) med dess lipider (fetter) som ger en skyddande barriär.

Benzoic Acid

Konserveringsmedel

Betaine

Utvinns från sockerbetor och finns naturligt i huden. Den ger fukt och har en positiv effekt på hudens cellförnyelse och elasticitet. Den gör också huden mer motståndskraftig mot irriterande ämnen.

Biosaccharide Gum-1

En sockermolekyl (polysackarid) utvunnen från majs eller soja, binder fukt till huden och är irritationshämmande.

Bis-PEG/PPG-16/16 PEG/PPG-16/16 Dimethicone

Emulgeringsmedel

2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol

Konserveringsmedel

Butyrospermum Parkii

Sheasmör. Vegetabilisk olja eller fett som utvinns från sheanöt och har vårdande och mjukgörande egenskaper.

Tillbaka upp

C

Canola Oil

Vegetabilisk olja utvunnen från raps, den har vårdande och lugnande effekt på huden.

Caprylic/Capric Triglyceride

Mjukgörande olja som framställs ur kokos.

Caprylyl/Capryl Glucoside

Milt rengörande.

Caprylyl Glycol

Mjukgörande

Carbomer

Stabiliserar och höjer viskositeten.

Ceramide 1

En lipid som finns naturligt i huden, har återuppbyggande egenskaper och förbättrar hudens barriärfunktion

Ceramide 3

En lipid som finns naturligt i huden, har återuppbyggande egenskaper och förbättrar hudens barriärfunktion.

Ceramide 6II

En lipid som finns naturligt i huden, har återuppbyggande egenskaper och förbättrar hudens barriärfunktion

Ceteareth-12

Emulgeringsmedel

Ceteareth-60 Myristyl Glycol

Emulgeringsmedel

Cetearyl Alcohol

Stabiliserar och höjer viskositeten.

Cetearyl Ethylhexanoate

Mjukgörande

Cetearyl Glucoside

Emulgeringsmedel

Cetearyl Isononanoate

Mjukgörande

Cetyl Alcohol

Stabiliserar och höjer viskositeten.

Cetyl Hydroxyethylcellulose

Stabiliserar och höjer viskositeten.

Cholesterol

En lipid som finns naturligt i huden, har återuppbyggande egenskaper och förbättrar hudens barriärfunktion.

CI 77491, CI 77492, CI 77499, CI 77891

CI står för Color Index, pigment till L300 Bronze

Citric Acid

Justerar pH.

Cocamidopropyl Betaine

Konditionerande, rengörande och ökar viskositeten.

Coco-Glucoside

Milt rengörande.

Collagen

Collagen består av långa proteinkedjor, fibrer, som finns i vår bindväv, de ger huden stadga och elasticitet.

Tillbaka upp

D

Decyl Sunflower Esters

Mjukgörande olja som utvinns från solros.

Dehydroacetic Acid

Konserveringsmedel

Di-C12-13 Alkyl Malate

Mjukgörande

Dicaprylyl Carbonate

Mjukgörande

Diethylhexyl Carbonate

Mjukgörande

Dihydroxyacetone

Färgar huden brun genom reaktion med hudens proteiner.

Dimethicone

Mjukgörande och konditionerande.

Dipalmitoyl Hydroxyproline

Aminosyraderivat som bevarar fukt och reducerar fina linjer.

Disodium EDTA

Komplexbildare

Disodium Laureth Sulfosuccinate

Rengörande och skumbildande.

Disodium PEG-12 Dimethicone Sulfosuccinate

Milt rengörande.

Disodium Phosphate

Justerar pH, buffrande.

Tillbaka upp

E

Emulgeringsmedel

Ett emulgeringsmedel stabiliserar en emulsion så att vattenfas och oljefas inte separerar.

Emulsion

Små droppar av vatten- och fettlösliga vätskor som är blandade med varandra i en enhetlig (homogen) blandning.

Ethylhexyl Stearate

Mjukgörande

Ethylhexyl Olivate

Mjukgörande

Ethylparaben

Konserveringsmedel

Tillbaka upp

F

Fria radikaler

Fria radikaler är molekyler, som tappat en eller flera elektroner. Det innebär att den blir instabil och vill reagera med andra ämnen för att få tillbaka elektronerna. Det är detta som gör dem skadliga för huden och våra celler. Kroppen skyddar sig mot fria radikaler med hjälp av olika enzymer och antioxidanter t.ex. vitamin E.

Fructose

En sockerart som finns naturligt i frukt och honung, har egenskapen att binda fukt till huden.

Tillbaka upp

G

Glycereth-26

Konditionerande och viskositetshöjande.

Glycerin

Fuktbindande

Glyceryl Caprylate

Mjukgörande

Glyceryl Oleate

Mjukgörande och emulgeringsmedel.

Glyceryl Polyacrylate

Filmformande, binder fukt och ger en skön känsla på huden.

Glyceryl Stearate

Mjukgörande och emulgeringsmedel.

Glycine

Fuktbindande aminosyra som finns naturligt i huden.

Glycol Distearate

Emulgeringsmedel

Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract

Extrakt från lakritsroten som har en lugnande effekt på irriterad hud.

Tillbaka upp

H

Hydrogenated Coco-Glycerides

Mjukgörande.

Hydrogenated Vegetable Glycerides Citrate

Mjukgörande och emulgeringsmedel.

Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer

Stabiliserar och höjer viskositeten.

Hydroxyethylcellulose

Stabiliserar och höjer viskositeten.

Hydroxypropyl Methylcellulose

Stabiliserar och höjer viskositeten.

Hydroxypropylcellulose

Stabiliserar och höjer viskositeten.

Tillbaka upp

I

Inositol

Konditionerande och fuktbindande.

Isobutane

Drivgas

Isopentane

Drivgas

Tillbaka upp

K

Konditionerande

Ett konditionerande ämne kan t.ex. förbättra känslan, kvaliteten eller utseendet av ett annat ämne eller material. Konditionerande ämnen finns i de flesta kosmetiska produkter; vanligt förekommande i ex. hårbalsam är ämnen som gör det lättare att borsta ut håret när det är blött.

Tillbaka upp

L

Lactic Acid

Mjölksyra finns naturligt i huden, den binder fukt och har positiv effekt på hudens elasticitet och cellförnyelse. Mjölksyran i L300 har syntetiskt ursprung.

Laureth-4

Emulgeringsmedel

Tillbaka upp

M

Methylparaben

Konserveringsmedel

Methylsilanol Mannuronate

Vegetabiliskt extrakt från brunalg bundet till kisel (som finns naturligt i huden). Ökar smidighet och elasticitet (påverkar collagen-syntesen), skyddar även mot fria radikaler och återfuktar intensivt.

Mjukgörande

Ett ämne, ofta fetter, som gör huden mjuk och smidig.

Tillbaka upp

N

Niacinamide (Vitamin B3)

Konditionerande

NMF

NMF står för Natural Moisturising Factor och är den grupp fuktbindande ämnen som finns naturligt i hudens hornlager, t.ex. urea (karbamid), mjölksyra osv.

Tillbaka upp

O

Oleth-20

Rengörande och emulgeringsmedel

Tillbaka upp

P

Palmitic Acid

Emulgeringsmedel

Panthenol

Även kallad pro-vitamin B5 och har fuktbindande, lugnande och stärkande effekt på huden.

Paraffinum Liquidum

Mjukgörande och konditionerande

Parfum

Parfym

PEG-100 Stearate

Emulgeringsmedel

PEG-12

Fuktbindande

PEG-14M

Stabiliserar och höjer viskositeten.

PEG-30 Stearate

Emulgeringsmedel

PEG-4 Rapeseedamide

Rengörande och viskositetshöjande.

PEG-40 Glyceryl Cocoate

Milt rengörande.

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil

Emulgeringsmedel och rengörande

PEG-7 Glyceryl Cocoate

Milt rengörande.

PEG-8

Fuktbindande

PEG-800

Fuktbindande

Peptid

En peptid är uppbyggd av aminosyror i en kedjeformig struktur. Peptider är oftast ganska små, om strukturen består av fler än 50 aminosyror kallar man det istället för ett protein. Så peptider kan också ses som delar av, eller byggstenar i ett protein. I kroppen har peptider viktiga reglerande funktioner genom att de kommunicerar med kroppens celler.

Persea Gratissima Oil

Vegetabilisk olja utvunnen från avokado, den har vårdande och mjukgörande effekt på huden.

pH

pH är ett logaritmiskt mått på surhet. Lösningar med lågt pH är sura och de med högt pH kallas basiska.

Phenoxyethanol

Konserveringsmedel

Phenylpropanol

Lösningsmedel

Phytosphingosine

Phytosphingosine är en lipid och finns naturligt i huden. Den förbättrar hudens barriärfunktion, ökar nybildningen och minskar nedbrytningen av collagen, det ger en utslätande effekt på huden.

Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate

Emulgeringsmedel

Polysorbate 20

Emulgeringsmedel

Polysorbate 60

Emulgeringsmedel

Potassium Phosphate

Justerar pH, buffrar.

Potassium Sorbate

Konserveringsmedel

Propylene Glycol

Fuktbindande och konditionerande.

Propylparaben

Konserveringsmedel

Tillbaka upp

S

Salicyloyl Phytosphingosine

Phytosphingosine som är en lipid och finns naturligt i huden. Den förbättrar hudens barriärfunktion, ökar nybildningen och minskar nedbrytningen av collagen, det ger en utslätande effekt på huden.

Sodium Benzoate

Konserveringsmedel

Sodium Chloride

Vanligt salt, finns naturligt i huden och binder fukt, även viskositethöjande.

Sodium Citrate

Justerar pH, buffrande.

Sodium Coceth Sulfate

Rengörande.

Sodium Cocoamphoacetate

Rengörande och konditionerande.

Sodium Cocoyl Isethionate

Rengörande

Sodium Hyaluronate

Hyaluronsyra finns naturligt i huden och ökar hudens fukthalt både på lång och kort sikt, förbättrar även hudens elasticitet och barriärfunktionen.

Sodium Lactate

Fuktbindande ämne som finns naturligt i huden.

Sodium Laureth Sulfate

Rengörande

Sodium Lauroyl Lactylate

Emulgeringsmedel

Sodium PCA

Fuktbindande ämne som finns naturligt i huden.

Sorbitan Laurate

Emulgeringsmedel

Squalane

Mjukgörande, finns naturligt i huden och utvinns från oliver.

Steareth-2

Emulgeringsmedel

Steareth-21

Emulgeringsmedel

Stearic Acid

Emulgeringsmedel

Tillbaka upp

T

Tetrapeptide-21

Peptid uppbyggd av fyra aminosyror. Den stimulerar kollagensyntesen, ökar hudens spänst och reducerar fina linjer och rynkor.

Tocopherol

Vitamin E, en viktig antioxidant som skyddar mot fria radikaler och anses ha vårdande egenskaper.

Tocopheryl Acetate

En mer stabil form av vitamin E, som är en viktig antioxidant.

Triethanolamine

Justerar pH.

Tromethamine

Justerar pH.

Tillbaka upp

U

Urea

Karbamid. Fuktbindande ämne som finns naturligt i huden.

Tillbaka upp

V

Viskositet

Viskositet är ett mått på en vätskas konsistens – ju högre viskositet desto mer trögflytande är vätskan.

Tillbaka upp

X

Xanthan Gum

Stabiliserar och höjer viskositeten.

Tillbaka upp